kolmapäev, 24. mai 2017

Grand Canyon



Vabandan kohe ette, et pole eriline kirjanik, siis võib leida kirjavigu ja kogu tekst on kirjutatud telefoniga kohapeal ja sisu mitte nii väga selge aga loodan, et saan andeks selle vea 


Ühel pühapäeva hommikul tekkis mõte, et tahaks korraks kuhugile ära ja kuna viimased reisid on olnud USA mandrile, siis polnud vaja kaua mõelda ,et kuhu minna ja sihtkoht oli ka teada. Oli vaja ainult kuupäevad leida.
Läksin otse norwegiani kodulehele ja oli kiiresti selge, et kuupäevadeks on 2-7 mai.

Joonistasin ka väikese kava mida tahaksin reisil näha ja plaan oli kindlasti teha pisike roadtrip. 

Broneerisin ka kohe auto nationalcar.co.uk lehelt 170 eur 6 päeva.

Tasub teha emerald club liikmelisus, kui nationali usas kasutada! 
Broneerisin full size auto( ford fusion) aga kui olete emerald club liige siis tavaliige pääseb emerald aisle garaazi ja võib valida sealt ükskõik mis auto. Eelnevalt olen saanud puerto ricos uus dodge challenger, miamis nissan maxima.

Kindlasti broneerida uk lehe kaudu, kuna seal on väga palju odavam ja sisaldab kõiki vajalikke kindlustusi, ning pole mingit deposiiti, mida paljud rendifirmad võtavad.
Kindlasti ei tohi ka märkida broneerides ära, et olete emerald klubi liige, kuna siis ka hind kallim! See liikmelisus tuvastatkse automaatselt auto kätte saamisel.

Hindade võrdlus nädalaks lax lennujaamast full size: 
Nationalcars.com 405$
Emerald liikmele: 658$

Kui pole emerald klubi liige võib ka otse võtta Sporty klass( ford mustang) : 1324$

Ehk siis hinnavahe ja võit on päris tohutu:)

Hotelli broneerisin ainult esimeseks ööks, kuna see on kohustuslik, et riiki pääseda!
Ja nüüd polnud muud kui jääda seiklust ootama jääda:)




2.5

Läksin helsinki lennujaama juba kella 6 ajal, nii igaks juhuks natukene varem. Ainult käsipagasiga on ikka väga hea ja kiire reisida, vaadates neid pagasi äraandmis järjekordi, siis ma neid väga ei kadestanud. Võtsin kiirelt self chek inist piletid ja läksin turvakontrolli. Isegi seal oli päris pikk järjekord. Aega läks umbes 15 min enne kui läbi sain. Ehk siis 6.45 olin juba väravas ja sain seal lamamistoolis enne väsitavat lendu natukene puhata. Lend gatwicki kestis 2h35 min ja kell 9.10 olin londonis. 13.10 pidi edasilend minema. Käisin korra väljas ilma vaatamas ja siis mõtlesin julgestusest läbi minna. Seal tuli välja, et väljalend hilineb tunni jagu, ehk siis väljalend los angelesse läheb 14.00. Mõtlesin siis kasutada enda uut priority pass kaarti ja minna lounge aga no ei vedanud, lounge on täis ja sinna oleks saanud alles 45min pärast minna. Aga õnneks anti restorani 15£ kupong lohutuseks. Võtsin siis lambaburgeri ja üle õlle. Kokku maksin nende eest siis 4£ :) lennukiks on uus 737 dreamliner, mis tundub päris mugav :)




Sain õnneks akna aluse koha ja minu kõrval oli koht vaba, niiet sai natukene laiutada aga ikkagi oli lennureis piisavalt pikk ja ränk, et ebamugavust tunda. Üritasin küll magada aga kokku magasin vist paar tundi erinevate vahedega.
Los angelse lennujaamas läks üllatavalt kiiresti kogu kontroll. Kõigepealt esta automaatkontroll, siis templid, siis tollist läbi ja olingi vaba :) aega läks max 20min.
Läksin otse välja ja leidsin kohe ukse eest nationali transfeeri, mis mind autode rendikohta viis. Kohapeal läksin kohe emerald aisle parkimisplatsi, seal oli valida umbes 30 auto vahel( enamus olid suvid ja kastikad) võtsin esialgu ford edge titanumi aga ma ei tahtnud kuidagi sellega leppida ja küsisin lahke teenindaja käest, et kuidas oleks võimalik executive alast challenger saada...teenindaja oli heas tujus ja ütles, just take it, today is ok for you :) aga see ei tundunud enam eriti ahvatlev ja just toodigi uus pestud mustang ja ma võtsin hoopis mustangi:) Väljasõidul kassas küll imestati, et see auto ju executive alast aga ütlesin, et mul oli luba olemas ja see rahuldati ka kassas. Näitasin rendilepingut ning juhiluba ja võiski juba sõit alati. Kuna kell oli peaaegu 6 õhtul siis olid kiirteel väga suured ummikud ja navi näitas kohale jõudmiseks 23.45. Sõita oli umbes 400miili, kuna plaanisin minna grand canyonisse siis valisin ööbimiseks Needle linna, mis jäi poole tee peale canyonist.



Teepeal käisin wallmartis ja ostsin uue interneti kaardi, kuna eelmine t-mobile kaart, mille puerto ricos otsin näitas no service koguaeg. See ost oli viga, kuna näitas samamoodi no service. Sain siis ikka aktiveeritud ja tuli korraks isegi t-mobile võrk ette aga kadus sama kiiresti ja ei saanudki internetti kasutada.

Kohale jõudsin siiski tunnijagu navist varem, kuna teepeal oli piisavalt kiireid autosid kellele vahel sappa võtta, niisiis läkski vahepeal kiirus ka 70 mil alas 100+ mil kanti. Mul oli aga vaja lihtsalt üleval kuidagi püsida ja tahtsin magama jõuda.




3.5

Ärkasin väga vara ülesse millegi pärast, maganud kõigest 5 ja pool tundi. Võtsin oma asjad ja läksin midagi süüa otsima. Kuna kõht oli suht tühi läksin lähedal olevasse subwaysse, kust kõrvalt tankisin ka paagi täis, mis oli suur viga...gallon maksis 3,99$(1,05$ L). Hakkasin siis edasi grand canyoni poole sõitma ja kuna sinna suundus ka route 66, siis hakkasin mööda seda liikuma, enamus sai sõita mööda kiirteed aga vahel pidi maha keerama väiksematele teedele. Õnneks näitasid märgid historical route 66 peale. Teepeal oli päris huvitav vaadata, kuidas loodus nii palju muutus. Algul oli kõrb, kus kasvasid ainult kaktused ja madalad pöösad, siis tuli järsku männimets ja peale seda muutus kõik kuidagi heledaks maastikuks. Teepeal käisin ka flinstonite külas. Canyonisse sisse sõites pidi auto eest tasuma 30$, millega saab grand canyon külas nädal aega ringi liikuda, ööseks jäämiseks peab muidugi eriluba olema. Ma olin päris palju aega kulutanud selle 66 sõitmisel ja jõudsin kohale canyonisse peale 14 alles aga siis oli päike kõige hullem. Väljas oli küll 28 aga canyonis oli sees 41 ja sellise ilmaga matkata polnud kõige mõistlikum tegu. Vaade oli muidigi seda sissepääsu väärt, see on tõesti tohutult suur ala, mida ei osanud ette kujutadagi. Seal kehtis see seadus, et mida raskesti juurde pääsetavam koht, seda parem vaade ja seda rahulikum, sest neid hiinlasi jagus ikka väga palju igalepoole. Õnneks piisas vähegi ohtlikuma tee valik ja olid täiesti üksi ja said nautida vaadet:) Päikeseloojang pidi olema 5.44 aga ma olin peale 6pm õiges kohas, kust pidi seda kõige parem vaadata olema aga päike ei olnud veel nii madalal, et oleks plaaninud maanduma hakata.
















Hakkasin siis homse sihtkoha poole liikuma ja lootsin teepeal leida endale ööbimiskoha. Mingi hetk näitas teelt paremale linnapoole, et seal on hotellid. Ilm oli päris pime juba ja olin väsinud. Kohapeal aga selgus,et seal külas on kaks hotelli ja ma juhtusin neist odavamasse. Üks öö ühele maksis 141usd, õnneks pakkus teenindaja mulle telkimiskohta 19,90$, kuna ütlesin, et vajan ainult kohta, kus end välja natukene puhata. Võtsin selle pakkumise kuna olles uurinud , et kuni homse sihtkohani pole ühtki vaba kohta ööbimiseks või vähemalt minu eelarve jaoks. Käisin siis lähedal kohalikus burgerkingis, mis nägi üliräpane välja. Aga riskisin ja võtsin ühe eine. Ööbimiskohas mõtlesin, et saan hakkma, kuna on varemgi ju camaros öö veedetud siin maal :) Leidsin enda arust kavala variandi, lasin taga istme alla ja magasin pooleldi pagassis aga öösel hakks jube külm ja ronisin ikka juhi istmele, et vahel sooja autot panna. Temp langes öösel +5c peale. Hommikul sai õnneks pesus käia ja seal olid korralikud pesemisvõimalused. Hommikul oli külm ja kurk veidi valus.












Ärkasin päris vara ja sain õnneks ka normaalsel ajal kohe minema. 
Teepeal tankisin paagi täis gallon maksis 2.34$(0,62$L)
Jõudsin siis antelope canyonisse natukene enne 8am. Tutvunud hindadega siis mõtlesin, kas ikka tahan nii väga minna. Pilet maksis 50usd, mis sisaldas kiidi, sõitu kanjonisse ja tagasi.( ilma kiidita sinna inimesi ei lubata) Aga selle raha eest sai korraliku silmailu, mis minuarust oli seda väärt!









See nähtud, tuli võtta suund Las Vegasesse :) 

Piirkiirus oli enamasti 65 aga auto astus liiga hästi edasi ja 70 piirangu alas jäin kohalikule sheriffile silma (kiirus oli 82mph). Sheriff oli väga sõbralik ja selgitasin talle, et ma pole varem miilidega kokku puutunud ja ei pannud tähele ning ei osanud arvestada, et kiirus nii suur on. Pääsesin seekord siis õnneks hoiatusega ja lubasin edaspidi eeskujulik liikleja olla :)
Mida kahjuks see 2.3 liitrine ecoboost (232 kw) ei võimaldanud teha...
Vegases läksin otse premium outletti, kuna minu puhaste riiete varu oli otsas. Järgmisena pidin selle kuulsa sildi ära nägema. Sinna jõudes ootas mind ees pildistamis järjekord, mille seas olid ka ühed värskelt abiellunud:) Pilt tehtud läksin enda hostelit otsima. Selle bookisin eelnevalt hommikul ära hostelworld.com, kuna ei tahtnud las vegases ka autos magada. Hostel oli väga hubane, võtsin voodikoha 8 kohalises toas. Pole varem sellist lahendust katsetanud aga kohe tuppa jõudes sain ühe sakslasest ränduriga tuttavaks, kes tuli siia 3-6kuuks ringi reisima. Mul oli juba nii halb olla, et läksin kohe magama. Tundsin kuidas palavik tõusis. Esimese öö las vegases magasin maha...õhtul käisin korra apteegis võtsin theraflud, kurgupastille ja valuvaigestit.



4.5

Hommikul ärgates oli enesetunne natukene parem. Läksin alla hommikusöögile, see oli hinnas ja sisaldas saiad, vahvlid, muffinid, shokolaadivõided ja moosid( mitte midagi erilist aga toimis alguseks). Järgmisena võtsin suuna kesklinna stripile, kuhu pääses hosteli eest bussiga( autoga pole mõistlik minna, kuna parkimiskohti kesklinnas pole) pilet 2 tunniks maksab 6$ ja 24h 8$( peab olema täpne raha!) osalesin sellisel tuuril: http://www.nomadwalkingtours.com/ mis oli väga huvitav! Soovitan igalpool kus käite, otsida neid tuure, need on tasuta aga peale tuuri on soovitatav anda ise niipalju raha, kui sa arvad, et see tuur väärt oli. Tuuri lõppedes jalutasin natukene veel ringi ja siis suundusin hostelisse, et puhata õhtuks. Hosteli puhketoa seinal oli välja toodud, mida õhtul teha ja veel oli seal seinal selgitatud kuidas õhtul välja minna. Meestele oli korralik nimekiri, et kuhugi sisse pääseda. Jalas peavad olema kingad, jalas viisakad püksid, sobivad ka teksad. Seljas peab olema kindlasti triiksärk. Klubisse minnes ei tohi käituda turvameestega ülbelt, ei tohi teha kõva lärmi ega käituda vägivaldselt, samuti ei lasta ka joobes mehi klubidesse. Reegel on selline, et mehi on niigi palju ja turvamehed  otsustavad, kes pääseb sisse ja kes mitte! Naistele oli nõue/ palve, et ei oleks rannaplätudes. Kuna mul olid kaasas ainult matkaks sobivad riided, siis tuli suund võtta lähedale north premium outleti.

Õhtul on linn täiesti erinev päevast! Vaatasin bellagio showd paar lugu, iga 15min tagant tuleb uus lugu(Tõsiselt võimas lugu oli Andrea Bocelli ja show oli Tiesto) Edasi suundusin Flamingo kasiinosse. Seest nägi välja tohutu suur ja luksuslik. Tuuri juht Es soovitas päeval, et kasiinodes saab tellida tasuta jooke, kui automaadi taga mängida(võibki tiksuda 1c panustega ja juua õhtuotsa, aga soovitav on joogi toojale tippi jätta, muidu jääb ka seesama 1 jook viimaseks). Mul oli võetud kaasa kindel summa sularaha, millega kavatsen võitma hakata või siis maha mängida. Päris kiiresti  oli see raha otsas :) Seal ringi käies sattusin ka sellisse alasse, kus olid kõik tõsiste nägudega hiinlased ja isegi naised ülikonnas, nendes laudades oli min panus 1000$. 
Kui on plaan klubisse minna, siis tasub instagramis minna #vegaspromoter ja kui veab siis saate guestlisti ja tasuta sisse üritustele:) Sellel õhtul esinesid erinevates kohtades: Sher, Britney Spears, Elton John, Jennifer Lopez, Calvin Harris. Kirjutasin Calvin Harrise promoterile aga kahjuks oli listi limiit täis või siis ma polnud naine aga mul oli võimalis osta pilet 60$, mille jätsin kahjuks kasutamatta, järgmine päev pakkus seesama promoter tasuta listi tiestole aga siis olin juba LA poole teel :( 
Hostelisse jõudsin lõpuks ikka hommikul kell 3 aga osa infot peab vegasesse ka jääma :) 


5.5

Hommikul ärkasin taas vara ja läksin jälle neid saiu ja muffineid närima. 
Tegin varajase chek outi peale sööki ja jätsin vegasega hüvasti. Eelmine päev tankisin autosse 20$ eest kütet, kuna 2,79$ gallon tundus suht kallina...see oli viga. Algne plaan oli minna läbi death valley Los Angelsse aga ma ei jaksanud enam seda teekonda ette võtta, seda enam, et La-sse oli sõita üle 400 km. 
Kütet oli siis pool paaki ja linnast väljas esimese asulas maksis gallon juba 3,99. Võtsin ikka 20$ eest juurde, kuna neid asulaid oli väga hõredalt teel. Järgmine peatus oli maailma suurima termomeetri juures ja seal kõrval oli ka alien fresh jerky, mis oli mulle muidugi suht tundmatu koht aga ka mingi "must visit" koht. Vahepeal jäin ka korraliku vihma tormi kätte, mis õnneks kadus sama äkki kui tekkis.



LA-sse jõudes oli esimene plaan minna ja hollywood silt ära näha. Google maps saatis mind hollywood sight sihtmärgiks pannes griffithi observatooriumi juurde, kust oli ka vaade linnale päris ilus. Aga ma tahtsin pääseda sildile nii lähedale kui võimalik ja vaatasin google mapsi järgi, mis on lähim aadress kuhu autoga pääseb. Sinna lähedale jõudes olid kõik eramajade piirkonnad ja parkimine keelatud aga õnneks leidsin koha kus oli parkimine keelatud kuni 6pm-ni ja kell oli kohe 6. Ühe tõkke alt pidin ikka läbi minema, kus oli sisenemiskeeld. Tegingi kähku seal selfie ära ja kiiresti minema. Edasi läksin hostelli check ini tegema. Hostel nägi väga huvitav välja ja personal oli väga sõbralik:) Külastajad kellega rääkisin olid ka rõõmsad ja sõbralikud. Sain jälle 8 kohalises toas voodikoha. Siin olid voodid korralikud ja isegi oma köök oli toas olemas. Toas sain tuttavaks kohe ühe marokost pärit araablasega, kes elab tegelikult saksamaal.
Rohkem inimesi seal toas õnneks polnud ega ei tulnud.
Hostel oli paarisaja meetri kaugisel hollywoodi tähtedest ja läksin välja tähti ja ümbrust uurima. Lõpus sattusin seal lähedal olevasse ägedasse comedy baari, kus esinesid kohalikud standup koomikud.








6.5

Varakult nagu ikka üles, 8 oli homikusöök.
Uurisin, et mida teha päeval, kui mul on aega õhtul 5ni(17.30 pidin auto loovutama)
Hostelli personal ütles, et kui hollywoodi silt ja tähtede tänav nähtud, et siis polegi nagu eriti midagi siin ja soovitas downtowni vaatama minna. Käisin, midagi erilist seal minu meelest polnud. Käisin ka veel tähtede tänaval uuesti ja nägin kuulsad kinod seal tänaval ära ja palju tüütud räppareid, kes üritasid sulle oma plaate anda for free( tegelikult nad hakkavad pärast annetusi küsima), nendest ei ole mõtet väljagi teha, siis jätavad rahule. 
Edasi hakksin lennujaama poole liikuma ja mõtlesin kuulsal venice beachil ära käia. Ilm oli päris halb 15C ja tuuline. See rand minus suurt elevust ei tekitanud. Viisin auto juba 3pm ära, tankisin lähedal paagi ka täis, gallon maksis 3,78.
Ära andmine oli jälle hea lihtne, teenindaja vaatab kas paak täis, annab tseki, et auto vastu võetud ja asi korras :) 

Turvakontroll möödus jälle üli lihtsalt ja kiiresti, kuna polnud ära antavat pagasit.

Lennujaamas mõtelsin kasutada jälle priority pass eeliseid. Sain sissepääsu KAL lounge. Seal oli hea rahulik, piiramatu alkoholi(õlled, viin, rumm, viski ja gin) ja toidu valik(sushid, puuviljad, vrapid) aeg lounges on piiratud muidugi 3 tundi. 
Lennukiks oli jälle uus dreamliner ja istusin keskmises rivis, minu kõrval oli noormees on naisega(kes oli rase) neile võimaldati eraldi kohad ja ma sain endale kolm kohta, kus oli hea pikali visata ja terve lennu magada:) 


Kokkuvõte


Alguses tundus selline üksi reis, ilma konkreetse plaani ja pika teega päris hirmutav. Aga ma nautisin igat miili mida läbisin ja igav ei hakanud kordagi!

Kokku 6 päeva,1308mile(2105km).

Kavatsen kindlasti midagi sellist ka tulevikus ette võtta:) 

Tagasiside on igati oodatud, nii positiivne kui ka negatiivne :) 

3 kommentaari:

  1. Oli hea lugemine! Ise plaanime minna jaanuari lõpus 2018

    VastaKustuta
  2. Päris kiire tripp, andis lammutada neid kilomeetreid. Mina olen enda autotripid planeerinud keskmiselt 200-250 km päevas. Aga GC nägid ära ja LV ning LA samuti. GC ma väheke pettusin kuigi tegin pika päevatripi rio (Colorado) äärde alla siis matkamise osa oligi seal põnevaim, 26 km kokku edasi-tagasi mis on füüsiliselt ikka ilgelt raske. LV mulle meeldis kuid LA jättis külmaks. Mina alustasin oma trippi Phoenix-GC-LV-DV(surmaorg)-SF-LA ja sealt tagasi Phoenix. Mul oli aega palju rohkem ja ma ei pidanud kiirustama.

    VastaKustuta
  3. Revel in the exquisite craftsmanship and cutting-edge technology that define our fleet of supercars available for hire in Dubai. visit Super Car Hire Dubai

    VastaKustuta